Bloedproef die dood voorspelt dit jaar nog op de markt

Spaanse wetenschappers hebben een bloedtest ontwikkeld die voorspelt hoe lang je zal leven. Aan de hand van de lengte van de telomeren kunnen ze afleiden hoe snel je ouder wordt en kan er een vrij realistische inschatting gemaakt worden van de leeftijd die je zal halen.

ghouben

Telomeren zijn de uiteinden van de chromosomen en die worden korter - slijten bij manier van spreken weg - naarmate er meer celdelingen hebben plaatsgevonden.

Niet leven, wel dood

"We weten dat mensen die met kortere telomeren geboren worden ook minder lang dan gemiddeld leven. We weten dus dat kortere telomeren oorzaak kunnen zijn van een minder lang leven", aldus de Maria Blasco van het Spaanse nationale kankeronderzoeksinstituut in Madrid. "Maar we weten niet of langere telomeren je ook een langer leven zullen schenken", aldus Blasco in The Independent. De test zou dus vooral de kans op vroegtijdig overlijden detecteren.

Blasco heeft met haar bedrijf, Life Length, een commerciële versie van de test ontwikkeld die ongeveer 500 euro zal kosten. Ze is in onderhandeling met verscheidene farmaceutische bedrijven in Europa om haar test op de markt te brengen. Volgend jaar zou dat al het geval kunnen zijn. Binnen vijf tot tien jaar zou de test bijna overal een routine kunnen zijn, zo verwachten wetenschappers.

Ethische bezwaren en misbruiken

"Deze nieuwe test is vrij precies", aldus Blasco. "we kunnen kleine verschillen in lengte detecteren en de techniek is eenvoudig, zodat we veel stalen tegelijk kunnen analyseren".

Voorstanders van de test zeggen dat hij belangrijk kan zijn in het onderzoek naar Alzheimer en kanker. Maar de keerzijde is dat bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen hem verplicht zouden kunnen maken voor ze een polis aanbieden. Of dat rusthuizen hem gaan hanteren om voorspellingen te doen over hun bewonersbestand. De voorbeelden van misbruik in deze richting zijn talrijk.

Meer over Madrid