Stormschade aan kerktoren Bolderberg na twee jaar hersteld

Op dit moment staat de kerk van Bolderberg in de steigers. Niet alleen het dak wordt vernieuwd, ook de toren krijgt een renovatiebeurt. Het gaat eigenlijk om herstellingswerken. Twee jaar geleden, op 21 juli 2009, raasde een verwoestende hagelstorm door Limburg. Bolderberg werd erg zwaar getroffen.

“Eindelijk”, zegt Francois Vanhees die diaken is in Viversel en Bolderberg, maar naast de kerk van Bolderberg woont. “Het lijkt ongeloofwaardig dat we pas na twee jaar de schade kunnen herstellen, maar als ik je zeg dat we één jaar lang hebben moeten wachten vooraleer de expert van de verzekering langskwam om een schadedossier samen te stellen, dan begrijp je deze termijn al beter.

Want daarna begint de administratieve molen van het budget en de financiering. Want een kerkfabriek mag immers geen euro uitgeven als die niet voorzien is in de gemeentelijke boeken.

Een beetje frustrerend soms, zeker als je ondertussen een firma drie keer moet bellen om dringende herstellingswerken te doen na een hevige wind en de kosten dus alleen maar stijgen.

Daarbij is er ook nog de ongelooflijk omslachtige papierwinkel, moet er een architect aangesteld worden, een gunning voor een aannemer uitgeschreven worden en zijn er werfvergaderingen. En in feite zijn we als kerkfabriek maar eenvoudige vrijwilligers die verondersteld worden om dit alles in goede banen te leiden.”

Eversel

Ironisch genoeg is de hagelstorm voor de gemeentekas wel een goede zaak geweest. De dakwerken stonden immers al in het meerjarenplan van kerkfabriek Bolderberg. En nu moet dus de verzekering gedeeltelijk tussenkomen. Een geluk bij een ongeluk, zeker omdat de recente renovatie van de kerk van Eversel veel duurder uitviel dan gepland.

“De werken kosten in totaal 140.000 euro”, aldus nog diaken Vanhees. “Daarvan komt 78.000 euro van de verzekering, 14.000 euro van de Vlaamse gemeenschap en 48.000 euro van de gemeente. Als alles meezit, zijn de werken klaar tegen het bouwverlof.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio