Wouter Beke: "Tijd om kansen te grijpen"

CD&V-voorzitter Wouter Beke zal kersvers formateur Elio Di Rupo het rapport overhandigen dat hij als koninklijk onderhandelaar maakte. Volgens Beke breekt er met de aanstelling van Di Rupo een "belangrijke fase" aan en is het "nu tijd om kansen te grijpen".

drombouts

CD&V vraagt aan formateur Di Rupo om op basis van dit eindrapport dit communautair akkoord af te werken en een nieuwe federale regering te vormen.

"In het eindrapport dat ik op 12 mei aan de koning heb overhandigd en dat ik in bevoorrechte samenspraak met PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever heb opgesteld, zitten de bouwstenen voor een communautair akkoord. Ik zal dit rapport morgen ook aan formateur Di Rupo overhandigen", zegt Beke in een mededeling.

"Het is mijn overtuiging dat een substantiële bevoegdheidsoverdracht, een nieuwe financieringswet en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde haalbaar zijn. De tijd is nu aangebroken om de beschikbare kansen te grijpen."

Toespraak

Beke hield zich tijdens zijn informatieopdracht aan een zelfopgelegde discretieplicht, maar zal dinsdagmiddag, tijdens een lunchcauserie voor de Club van Lotharingen in Brussel, zijn visie geven op de communautaire onderhandelingen.

Omdat hij koninklijk bemiddelaar was, had Beke de Club gevraagd om de pers uit de zaal te houden. Hij wou immers discreet blijven over de gesprekken die hij als onderhandelaar voerde. Nu zijn koninklijke opdracht is afgelopen, kan Beke toch vrijuit spreken.

Foto Photonews

Meer over CD&V