Elio Di Rupo mag het nu proberen als formateur

Elio Di Rupo is maandagavond door koning Albert benoemd tot formateur. Dat laat het Paleis weten. De PS-voorzitter heeft de opdracht aanvaard. De vorst heeft het ontslag van koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) dan ook goedgekeurd.

ikerremans

Wat Di Rupo precies gaat doen, is nu nog niet duidelijk. De PS-voorzitter roept de pers dinsdag om 15 uur samen in het parlement voor meer uitleg.

Di Rupo moet nu op zoek naar partijen die met hem een regering willen vormen en samen een socio-economisch programma onderschrijven. De PS wil verder met negen, terwijl de N-VA liever sp.a en Groen! laat vallen.

Naar verluidt zou de PS-voorzitter ook blijven werken rond de communautaire dossiers.

Di Rupo was van 8 juli tot 3 september vorig jaar nog preformateur.

Lees ook Gennez: "Hopelijk gaan we eindelijk weer over inhoud praten" En Wouter Beke: "Tijd om kansen te grijpen"

Voorzitters

Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) diende vorige week donderdag zijn eindrapport in bij de koning en verzocht om van zijn opdracht ontheven te worden. Nadien consulteerde de vorst de verschillende partijen die tot nu toe bij de onderhandelingen betrokken waren.

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo kwamen donderdag al aan de beurt, de voorzitters van MR, Open Vld en cdH gingen vrijdag bij de koning langs.

Maandagvoormiddag ging premier Yves Leterme op het paleis langs voor zijn wekelijke audiëntie. Maandagnamiddag mochten sp.a-voorzitster Caroline Gennez, Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux en Groen!-voorzitter Wouter Van Besien in Laken op de koffie.

Meer over Elio Di Rupo