Strauss-Kahn blijft aangehouden, hij riskeert meer dan 70 jaar cel

Dominique Strauss-Kahn blijft aangehouden op verdenking van de aanranding van een kamermeisje. Een rechter in New York weigerde om de baas van het IMF op borgtocht vrij te laten. De man riskeert meer dan 70 jaar cel.

ikerremans

Het tijdstip van de vermoedelijke aanranding is ook met (meer dan) een uur vervroegd door de politie van New York. Het alibi van Strauss-Kahn gaat zo in rook op.

De verdediging van de IMF-topman had gevraagd om een borgsom van 1 miljoen dollar in te stellen, maar dat is dus geweigerd.

Rechter Melissa Jackson weigerde de borgsom, omdat volgens haar het risico bestaat dat Strauss-Kahn zou vluchten, als hij vrijgelaten werd. De volgende zitting vindt plaats op 20 mei.

Alibi

Het tijdstip waarop DSK het hotel heeft verlaten, werd door zijn advocaten aangegrepen voor de verdediging van de man. Strauss-Kahn verliet om 12.28 uur zijn hotel, een uur vóór de veronderstelde aanranding.

Daarna zou DSK geluncht hebben met zijn dochter en is hij naar de luchthaven vertrokken. Er zijn zelfs ooggetuigen van al die gebeurtenissen. De advocaten beweren ook dat het kamermeisje financiële motieven heeft voor het beschuldigen van Strauss-Kahn.

Maar de Franse krant Libération laat weten dat de New Yorkse politie het tijdstip van de aanranding vervroegd heeft. Volgens dat nieuwe tijdschema heeft de IMF-topman het hotel pas na de aanranding verlaten. Zijn zogenaamde alibi is dan niet meer geldig.

70 jaar

Er lopen zeven aanklachten tegen Strauss-Kahn. Het seksueel misbruik en de poging tot verkrachting en opsluiting van een 32-jarig kamermeisje in Manhattan is er daar één van.

In totaal kan de gevangenisstraf van Strauss-Kahn oplopen tot 74 jaar en 3 maand. Dat bleek maandag uit gerechtelijke documenten.

Lees ook: "Strauss-Kahn heeft alibi"