Fiscus speurt naar zwarte handel op internet

De fiscus speurt actief naar zwarte handel op het internet. De voorbije maanden werden al 425.000 verkopers opgelijst, die goed waren voor het aanbieden van 28 miljoen artikelen. Zowat 2.000 zaken worden nu nadrukkelijk verder onderzocht.

jvangeyte

Handel voeren op het internet is perfect legaal. En dat geldt zowel voor beroepsmensen als voor particulieren die occassioneel iets tweedehands willen verkopen.

Anders wordt het als een deel van de omzet via het internet nadien niet wordt aangegeven door beroepsverkopers. Of als particulieren er een (bij)beroep van maken in plaats van een occasionele verkoping.

Om dit op te volgen, is binnen de Belgische fiscus nu het Belgian Internet Service Center opgericht. Dit speurt gericht het internet af. Iets wat vooral automatisch gebeurt. De fiscus maakt daarvoor gebruik van software die in het buitenland al zijn nut heeft bewezen. In Nederland, Oostenrijk en Zweden lopen al dergelijke programma's.

De nieuwe dienst gaat overigens niet alleen voor de fiscus (controle van omzet, douane, ...) werken, maar ook voor de Economische Inspectie. Het kan immers dat de rechten van de consument worden geschonden. Voorts wordt samengewerkt met de Computer Crime Unit van de gerechtelijke politie.

De fiscus verwacht trouwens dat de handel via het internet steeds belangrijker wordt. In 2010 werd in ons land voor het eerst voor meer dan 1 miljard euro via het net gekocht. Hoewel dat een groot bedrag is, ligt het nog relatief laag in vergelijking met wat in andere landen wordt gehaald. Zo bestelt een Fransman via het net gemiddeld 2,5 keer meer dan een Belg.

JVG