Een op de 200 Belgen wordt ziek van brood

Naar schatting een op de 200 Belgen heeft coeliakie. Dat is een ziekte waarbij de patiënt overgevoelig is aan gluten en dus geen brood, pasta, koekjes enz kan eten.

wverhaert

Omdat de aandoening relatief onbekend is, stapte de Vlaamse Coeliakievereniging (VCV) maandag af bij Vlaams minister van Welzijn en Gezondheid Jo Vandeurzen. Ze gaven de minister een mand met glutenvrije producten en vragen de Vlaamse regering werk te maken van sensibilisering.

Wie coeliakie heeft, moet zich levenslang aan een strikt glutenvrij dieet houden. Gluten, met name tarwe, gerst, haver, rogge en spelt, zijn verboden. Die producten uit je voeding schrappen is echter niet zo eenvoudig, zegt de VCV. Ze zitten namelijk verwerkt in ontelbare voedingsmiddelen.

Houdt de patiënt zich niet aan dit strikte dieet, dan krijgt hij/zij, al naargelang de persoon, af te rekenen met buikpijn, constipatie, diarree, bloedarmoede, vermoeidheid, gewichtsverlies, groeiachterstand en verlate puberteit.

In België lijdt naar schatting 1 op de 200 mensen aan de ziekte. "We stoten nog al te vaak op een muur van onbegrip", zegt de VCV. "Coeliakie is bij velen een nog onbekende ziekte. Veel patiënten hebben er een lange lijdensweg op zitten alvorens de diagnose gesteld wordt, aangezien zelfs artsen de glutenintolerantie miskennen."

De VCV vraagt daarom, naar aanleiding van de Internationale Week van de Coeliakie van 16 tot 22 mei, dat de Vlaamse regering werk maakt van sensibilisering.

Niet te missen