Nieuwe nationale betoging witte woede op komst

Het personeel van de non-profitsector gaat op 9 juni opnieuw betogen in Brussel tegen het uitblijven van nieuwe sociale akkoorden voor de sector. De vakbonden eisen dat de onderhandelingen hiervoor op federaal vlak worden opgestart. Ze willen ook de druk op de ketel houden van de onderhandelingen op Vlaams niveau.

wverhaert

Die gesprekken werden recent nieuw leven ingeblazen. Om de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de welzijns-, zorg- en culturele sector vast te leggen, sluiten vakbonden en werkgevers uit die sectoren meerjarenakkoorden met de verschillende regeringen van ons land. Die liepen in 2010 af en werden tot nu toe nog niet vernieuwd.

De federale regering in lopende zaken maakte voor dit jaar wel een soort minibudget vrij. Maar voor de volgende jaren is er, bij gebrek aan volwaardige regering, nog niets voorzien. "Of er in de meerjarenplanning die de regering van Europa moest opstellen iets voor de non-profit voorzien is, weten we niet", zegt Mark Selleslach van de christelijke bediendevakbond LBC-NVK.

Op Vlaams niveau waren de onderhandelingen eerder dit jaar stopgezet omdat de werknemers niet akkoord gingen met de door de Vlaamse regering vooropgestelde enveloppe. Intussen zijn de onderhandelingen opnieuw opgestart. De Vlaamse regering hoopt voor de zomer tot een akkoord te komen.

De "witte woede" stapte eind maart als eens door de straten van Brussel om haar ongenoegen te uiten en doet dat nu op 9 juni opnieuw.