KV en Racing dragen roze voetbalshirts tegen homofobie

Voor één keertje geen rivaliteit tussen KV en Racing Mechelen. De spelers werken mee aan een campagne van de stad tegen homofobie, en dragen voor de gelegenheid roze voetbaloutfits.

svanhaezendonck

Het Mechelse stadhuis werd ook in het roze ingepakt voor de campagne 'Homofobie? Geen bal aan!'. Aanleiding is de Internationale Dag Tegen Homofobie op dinsdag 17 mei. Dat is de dag waarop de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten schrapte.

De medewerking van beide clubs is grensverleggend, want in het voetbal is homoseksualiteit nog steeds een groot taboe. "Dat voetbal een mannensport bij uitstek is, hoeft geen betoog. Toch hoor je vaak van op de tribune nog mensen roepen: homo! Het feit dat 'homo' nog steeds als scheldwoord wordt gebruikt, maakt duidelijk dat zo'n Internationale Dag nog steeds nodig is", zegt schepen van Gelijke kansen Ali Salmi.

Verkoop shirts

De gehandtekende shirts worden per opbod verkocht op de veilingsite Ebay. De opbrengst gaat naar de vzw Mechelse Hattrick, die sociale integratieprojecten opzet rond voetbal in de Dijlestad. Bieden kan op mechelen.be

"De stad Mechelen, KV Mechelen en Racing Mechelen respecteren holebi's. Samen willen we deze boodschap aan alle inwoners en voetbalfans overdragen. Want respect voor elkaar is de basis van een professionele sportcompetitie en elke goede samenleving. We hopen dat we met deze actie ons steentje kunnen bijdragen op dat vlak", stellen KV-voorzitter Johan Timmermans, Racing-voorzitter Frank Dietens en burgemeester Bart Somers.

SVH