Fondsen trekken weer spaargeld aan

De Belgische spaarders hebben in 2010 weer meer vers geld gestopt in beleggingsfondsen dan ze eruit hebben gehaald. De vorige drie jaar was dat nog net andersom. Toen zorgde de crisis op de beurzen ervoor dat er nog meer werd uitgestapt, dan ingestapt.

jvangeyte

De beleggingsfondsen die op de Belgische markt worden verdeeld, waren eind december 127,03 miljard euro dik. Twaalf maanden eerder stond de teller nog op 124,7 miljard euro. “Toch zitten we nog veraf van het toppunt van 175 miljard euro uit 2006”, zegt Erwin Schoeters van de fondsenvereniging Beama.

De vooruitgang in 2010 was het gevolg van een combinatie van een stijging van de koersen van aandelen en obligaties en van de toevloed aan nieuw spaargeld in de fondsen. Vooral de fondsen die beleggen in aandelen gingen erop vooruit. Zij zagen hun vermogen aandikken van 34,22 naar 38,28 miljard euro.

Vermogen

De investeringen in beleggingsfondsen maken nu 12,7% uit van het totale financiële vermogen van de Belgische gezinnen. Dat is meer dan elders in Europa, waar de teller blijft staan op 9%.

Voor spaarders die meer willen weten over de werking van beleggingsfondsen zette Beama een uitvoerige uitleg op haar website.

JVG