OM akkoord met opschorting rond zaak foute bestralingstherapie UZ Gent

Voor de Gentse raadkamer heeft het openbaar ministerie zich maandagmiddag akkoord verklaard met een mogelijke opschorting voor de verdachten in de zaak rond een foutgelopen bestralingstherapie in het UZ Gent. Dat werd vernomen na afloop van de behandeling van de zaak, die op 10 juni voortgezet wordt.

ibroeksteeg

In het UZ Gent kregen in 2005 en 2006 zeventien patiënten met een hersentumor een verkeerde stralingsdosis door mankementen aan een bestralingshelm van Brainlab. Negen van de patiënten waren al overleden toen het probleem eind 2006 aan het licht kwam.

Onopzettelijke slagen en verwondingen

De dertien verdachten moeten zich verantwoorden voor onopzettelijke slagen en verwondingen. Het gaat onder meer om het UZ Gent met de voormalige hoofdarts en radiologen, het Duitse Brainlab en zijn CEO en directeur oncologie, de leveranciers van het toestel en andere verantwoordelijken.

Het openbaar ministerie vroeg voor de raadkamer de buitenvervolgingstelling van de voormalige hoofdarts en twee andere geneesheren. Voor de andere verdachten verklaarde het openbaar ministerie zich akkoord met de opschorting. Dat zou betekenen dat de verdachten niet voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen, maar wel aansprakelijk zijn voor de vergoeding van de slachtoffers.

Lees ook: Ziekenhuis in opspraak wegens verkeerdelijke bestraling

Beeld: Photonews

Meer over Gent