"Goednieuwsshow van De Crem is ongeloofwaardig"

"De goed-nieuws-show van Defensieminister Pieter De Crem over zijn legerhervorming is niet langer geloofwaardig. De transformatie is aan de belangen van het personeel voorbij gegaan." Dat zegt Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt maandag. Hij reageert daarmee op het bericht dat de Belgische militairen ruim 185.000 overuren bij elkaar gewerkt hebben, maar die niet kunnen opnemen of uitbetaald krijgen.

wverhaert

De Vriendt benadrukt dat het probleem van de overuren niet nieuw is. "De situatie is in het verleden al meermaals aangeklaagd, ook in het parlement. De berichten vandaag tonen aan dat al die tijd niets is gebeurd", aldus de groene politicus. Hij vraagt een snelle oplossing, omdat de kwestie de aantrekkelijkheid van het leger als werkgever opnieuw aantast.

"Welke werkgever kan het zich permitteren om haar personeel overuren te laten kloppen die niet worden uitbetaald of kunnen worden gerecupereerd", werpt De Vriendt op. Hij herinnert eraan dat het sociaal overleg tijdens de voorbereiding van de legerhervormingen ook al "niet optimaal verliep".

De Vriendt dringt nu opnieuw aan op een parlementaire hoorzitting met de generale staf, iets wat minister De Crem vorige week na kritiek van stafchef Charles-Henri Delcour nog weigerde.

Meer over Pieter De Crem