Cartoonist Quirit brengt 100 tekeningen uit voor iPhone en iPad

Primeur in België: Quirit, huiscartoonist van uw krant, brengt zijn werk digitaal uit. “Voor de prijs van drie sigaretten.” Tegelijk kijkt de Antwerpenaar verder dan het scherm van een iPhone of iPad.

jrosquin

“Ik kende voordien weinig van die dingen,” zegt Quirit alias Jean- Marie Mathues (57). “Maar ik heb me nu toch iPhone en iPad aangeschaft, en ben er helemaal in de ban van.” Temeer omdat de cartoonist zo zijn werk kan zien zoals ze het best tot zijn recht komt: digitaal, op een tablet. Quirit: “De beeldkwaliteit is beter dan op papier, en dus is het dankbaarder werken. Ik speelde al lang met het idee om mijn tekeningen digitaal te verspreiden.”

En dus brengt Quirit nu, naast zijn klassieke werk dat-ie gewoon voortzet, een ‘boekje’ met honderd cartoons uit, bedoeld voor digitaal gebruik. Honderd tekeningen, door de maker zelf geselecteerd uit 4.000 stuks. “Voor de prijs van 79 eurocent, of omgerekend drie sigaretten. Dat lijkt me goedkoop voor de consument. Bovendien zijn er de voordelen dat de collectie cartoons altijd in voorraad is via de digitale handel – wat in de boekhandel niet altijd lukten dat ik nu ook geluid kan toevoegen aan het beeld. Een streepje heavy metal bijvoorbeeld, een van mijn favoriete genres.”

In 1976 werd de eerste cartoon van Quirit gepubliceerd in Knack. Dat betekent dat de digitale applicatie een kroon zet op 35 jaar carrière. Maar Quirit denkt verder. “Ik heb nog een grote ambitie, en dat is een stripalbum in elkaar steken voor een digitaal platform.

Dat moet iets als een sexy iets als een sexy scifi-thriller worden -meer ga ik er niet over zeggen om alvast censuur te vermijden (lacht).

Een voorproefje van Quirit in video vorm vindt u alvast hieronder. Een tip: die met de australopithecus vindt Quirit zelf de grappigste. “Omdat hij zo waanzinnig idioot is.”

KBZ

www.youtube.com/quiritcartoons