3,5 woorden per seconde ideaal om te overtuigen

Het is niet wat je zegt, maar de manier waarop die bepaalt of je overtuigend uit de hoek komt. Wie gematigd snel spreekt - ongeveer 3,5 woorden per seconde - en daarbij vier tot vijf keer per minuut een korte pauze inlast, heeft het meeste succes.

ghouben

Dat blijkt uit een analyse van 1.400 opgenomen gesprekken van een telefonische enquête. Te snel of te traag spreken maar ook te geanimeerd spreken zorgen ervoor dat je minder geloofwaardig overkomt.

Spreektempo, vlotheid en intonatie spelen volgens het Institute of Social Research van de University of Michigan een doorslaggevende rol. Wetenschappers van die instelling analyseerden het eerste telefoongesprek waarin 100 mannelijke en 100 vrouwelijke enquêteurs hun gesprekspartners moesten overtuigen om deel te nemen aan een peiling.

Eerder de cool van Vande Lanotte

"Wie te snel spreekt, komt over als iemand die je in het ootje wil nemen. Wie te traag spreekt komt te belerend en betweterig over", zegt de leider van het onderzoek, Jose Benki, voor de BBC. Teveel variatie in de intonatie "klinkt artificieel", "zoals iemand die te hard probeert".

Kortom, het tempo en de cool van Johan Vande Lanotte zouden volgens deze resultaten beter aanslaan dan de langzame, gestileerde zinnen van pakweg Elio Di Rupo.

"Ritme en intonatie (prosodie) geven ons een heleboel informatie, ook over de gevoelens van de man die spreekt en zijn houding tegenover ons, de toehoorders", zegt Rachael-Anne Knight, een specialiste in fonetica aan de City University in Londen.

"Sprekers zijn zich er niet altijd van bewust welk effect hun prosodie heeft op de boodschap. Dit onderzoek is dus nuttig omdat het enkele praktische tips oplevert om iemands overtuigingskracht te verbeteren. Maar het kan ook toegepast worden op alle soorten dagdagelijkse relaties tussen mensen", aldus Knight.