Externe brandstoftank ruimteveer Endeavour weer gevuld

Op het Kennedy Space Center in Florida is maandag de enorme oranje brandstoftank van het ruimteveer Endeavour volgegooid voor zijn laatste reis, zo heeft NASA TV gemeld. De kans op goed weer voor een lancering om 14 uur 56 Belgische tijd bedraagt 70 procent.

ghouben

Het vullen van de tank met ongeveer twee miljoen liter vloeibare zuurstof en waterstof voor de drie hoofdmotoren van de shuttle startte om 5 uur 36 Belgische tijd en was om 8 uur 36 rond. De lancering was voor 29 april gepland maar heeft vertraging opgelopen vanwege een probleem met de elektronica voor een hydraulische krachtbron.

Volgens de krant Florida Today worden er een half miljoen toeschouwers in de buurt van Cape Canaveral verwacht. Officiële gast zal het Congreslid Gabrielle Giffords zijn. Zij raakte op 8 januari zwaargewond bij een wilde schietpartij in Arizona. Haar echtgenoot Mark Kelly is gezagvoerder van de shuttle.

Donkere materie

De Endeavour en zijn zes astronauten voeren de ambitieuze en 1,37 miljard euro kostende Alpha Magnetic Spectrometer AMS naar het ISS. Die moet zoeken naar antimaterie en de donkere materie. De 25ste reis van de Endeavour duurt normaal 14 dagen.

Museumstuk

Na uiteindelijk meer dan 166 miljoen kilometer te hebben afgelegd tijdens zowat 4.500 omwentelingen rond de Aarde, komt de Endeavour uiteindelijk in een wetenschapsmuseum in Los Angeles terecht. De laatste shuttlevlucht, van het veer Atlantis, is naar 28 juni verschoven. Honderden medewerkers aan het shuttleprogramma hebben hun ontslagbrief al gekregen.

(Beeld Photonews)