Akkoord is volgens Ben Weyts (N-VA) "nog veraf"

Ook de N-VA dringt aan op de benoeming van een formateur in de onderhandelingen maar volgens N-VA-Kamerlid Ben Weyts betekent dit niet dat er uitzicht is op een communautair akkoord, integendeel. "We staan niet dicht bij een akkoord", zei hij maandag in 'De Ochtend' op Radio 1.

ghouben

Een doorbraak voor de zomer is verre van zeker, "maar ik denk dat het mogelijk is dat je tenminste het initiatief kunt nemen inzake partnerkeuze en de aanduiding van een formateur", aldus Weyts. Volgens de ondervoorzitter van N-VA zijn de onderhandelingen opnieuw in een "cruciale periode" aanbeland.

"Met 9 is zinloos"

"Als je echt wil afronden naar een akkoord, dan moet je nu toch keuzes durven maken", zei hij, verwijzend naar de oproep van zijn partij aan PS-voorzitter Elio Di Rupo om coalitiepartners te kiezen en als formateur aan de slag te gaan. Weyts herhaalde dat voort onderhandelen met negen partijen "totaal heilloos is".

Alternatieve scenario's

Maar hoewel een akkoord nog veraf ligt, geeft de N-VA'er alle hoop nog niet op. "De posities zijn wel duidelijk. Dat is het voordeel van zolang gesproken te hebben, je kent de pistes en de alternatieve scenario's", besloot hij.

Muurvast

De situatie zit intussen nog steeds muurvast. De koning houdt het ontslag van Beke in beraad en zet zijn consultatieronde voort. Zo mogen sp.a-voorzitter Caroline Gennez (15 uur), Jean-Michel Javaux van Ecolo (16 uur) en hun evenknie van Groen! Wouter Van Besien (17 uur) maandagnamiddag bij het staatshoofd op de koffie. Tekenen van toenadering tussen hoofdrolspelers PS en N-VA kwamen er dit weekend niet.

(Beeld Photonews)

Meer over Ben Weyts