Genk-Standard waarschijnlijk gratis op internet

De alles beslissende wedstrijd tussen Genk en Standard zal hoogstwaarschijnlijk gratis te bekijken zijn op internet. Daarvoor moet u naar www.bvls.eu, de site van BVLS wat staat voor 'Belgisch Voetbal Live Streams'. Ondanks een internationale actie tegen deze vorm van piraterij, was de topper tussen Standard en Anderlecht daar afgelopen weekend op een klein half uurtje na live en gratis te volgen.

ghouben

Belgacom en de Jupiler Pro League kondigden afgelopen vrijdag aan dat de piraterij "onder controle was". "Voortaan zal het bijna onmogelijk zijn om nog een match van de Belgische competitie via zo'n illegale stream te volgen", aldus beide benadeelde partijen. Maar 'bijna' is niet goed genoeg.

Bij BVLS waren zaterdag wel de links naar Gent-Genk en Standard-Anderlecht te vinden, maar als men die aanklikte verscheen enkel een zwart scherm. Tot even voor half negen de link naar Standard-Anderlecht bij een 0-0 tussenstand tot leven kwam. Nog voor het einde van de eerste helft hadden bijna 6.000 liefhebbers op de link afgestemd. Tijdens de tweede helft keken er 15.840 mensen naar Standard-Anderlecht.

Genk-Standard

BVLS is ervan overtuigd dat Genk-Standard ook via live stream uitgezonden zal worden. Gent-Genk en Lokeren-Club Brugge waren niet via live stream te volgen: "Maar dat had weinig met de inspanningen van Belgacom en co te maken", aldus de BVLS-man. "Maar vooral met de kleine uitstraling van onze Belgische competitie. Die matchen zijn voor vele goksites te onbeduidend".

BVLS haalt de beelden van buitenlandse goksites die de wedstrijden uitzenden. Zo was het zaterdag aan de Roemeense goksite Live Score Hunter te danken dat Standard-Anderlecht bekeken kon worden.

Op het internet wemelt het al jaren van websites die gratis livebeelden van voetbal of andere sporten aanbieden. Meestal worden die sites gerund vanuit Oekraïne en Rusland en zijn online gokbedrijven er de drijvende kracht achter. De FBI is vorige maand aan een grote heksenjacht begonnen, met beperkt resultaat.

Tientallen grote live streamsites werden van het net gehaald, maar enkele uren later waren ze allemaal weer actief, weliswaar onder een gewijzigde naam. De meeste sites beperken zich tot de grote voetbalcompetities in Engeland, Duitsland, Italië en Spanje.

15 tot 25-jarigen

Bij BVLS geloven ze niet dat live streams economische schade berokkenen. "In de twee jaar dat onze website bestaat, heb ik nog nooit iemand horen zeggen dat hij zijn voetbalabonnement bij Belgacom TV opgaf om naar gratis streams te kijken. Het omgekeerde komt wel voor. En sommige bezoekers hebben thuis een abonnement, maar komen toch naar onze website omdat ze tijdens de wedstrijd met andere kijkers kunnen chatten."

Het publiek van BVLS bestaat vooral uit jonge internetgebruikers tussen 10 en 25 jaar en Belgen in het buitenland.

Het mag in België

"We plaatsen de beelden zelf niet online, maar verzamelen links die we op het internet kunnen vinden", aldus de BVLS. En dat mag volgens de wet.

In Nederland is er onlangs een wet gestemd die links plaatsen naar websites waar auteursrechten geschonden worden strafbaar maakt. De Nederlandse Eredivisie heeft sinds twee jaar een klopjacht geopend. Omdat ze de mensen niet kunnen pakken die de beelden illegaal verdelen, richten ze nu hun pijlen op de websites die ernaar verwijzen. Een leger advocaten moest iedere website hard aanpakken, daarom zal je op BVLS nooit Nederlands voetbal zien."