Ongeloof en verbijstering in de Franse pers over zaak-Strauss-Kahn

De Franse pers reageert met ongeloof en verbijstering op de arrestatie van de voorzitter van het IMF, Dominique Strauss-Kahn, wegens seksuele agressie en poging tot verkrachting. De pers vraagt zich af wat de gevolgen zullen zijn voor de Parti Socialiste en de presidentsverkiezingen van 2012.

ibroeksteeg

"Ongelooflijk, onwaarschijnlijk, onbegrijpelijk en onmogelijk", klinkt het bij de commentaarschrijvers, die spreken van een "valstrik", "gemene streek", "donderslag" of het scenario van een detectiveroman, een slechte B-film of een Amerikaanse thriller. Ze vragen zich ook af wie garen spint bij dit schandaal.

Het regionale Maine Libre vraagt zich af of DSK in een "valstrik is getrapt, van het niveau van een onwaarschijnlijke Hollywoodthriller." "Dominique Strauss-Kahn wist dat hijzelf zijn gevaarlijkste vijand was. Met DSK out blijft er alleen maar puin over, en zijn voorverkiezingen meer dan ooit nodig", schrijft het linkse Libération.

Schandaal

Voor het conservatieve Figaro is het duidelijk dat "Dominique Strauss-Kahn niet de volgende president zal zijn van de Franse republiek". Het regionale Presse Océan ziet vooral Nicolas Sarkozy wel varen bij het schandaal. Het regionale Les Dernières Nouvelles d'Alsace daarentegen schrijft dat het noch voor de PS, noch voor Sarkozy een goede zaak is. "Deze briljante man was ongetwijfeld een gevaar voor zijn kamp."

"Een vernedering voor DSK en de zijnen, tenminste als hij onschuldig is", schrijft het katholieke La Croix. "Voor Frankrijk is het in alle geval een vernedering, over de politieke tegenstellingen heen, want het beeld van ons land is voor eens en voor altijd veranderd."

Beeld: Photonews


Bent (of was) u zelf een kamermeisje en heeft u ook al negatieve ervaringen gehad met handtastelijke hotelgasten? Voor een krantenreportage zijn wij op zoek naar (eventueel anonieme) getuigenissen. U kan een mailtje sturen naar hier@reageren.be . Vergeet ook uw contactgegevens niet te vermelden.

Meer over Frankrijk