Israël deblokkeert bevroren Palestijnse tegoeden

Israël heeft ingestemd met de overdracht van Palestijnse fondsen die werden bevroren na het verzoeningsakkoord tussen de facties Hamas en Fatah, zo heeft minister voor Strategische Zaken Moshe Yaalon maandag op de staatsradio aangekondigd.

ibroeksteeg

Volgens de bewindsman is het geld gedeblokkeerd omdat de joodse staat heeft kunnen verifiëren dat het akkoord "geen effect" heeft. "De samenwerking op het vlak van veiligheid tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit op het terrein blijft voortduren."

Yaloon sloot een nieuwe bevriezing niet uit. "Wij blijven nagaan of dat geld niet in de kassa's van terreurorganisaties wordt gestort. Als wij vaststellen dat dit zo is, zullen wij de overdracht opnieuw stoppen."

Heffing

Begin deze maand schortte Israël de overdracht van een maandelijkse enveloppe van 60 miljoen euro op. Het geld is een heffing op goederen voor de Palestijnen die via Israëlische havens en luchthavens passeren.

De joodse staat wilde met de maatregelen verhinderen dat het geld "in een gemeenschappelijke kas" zou worden gestort en dat het door de radicale beweging Hamas zou worden gebruikt ter financiering van "terroristische activiteiten."

Beeld: Photonews

Meer over Hamas