64 Belgen vast op gestrand cruiseschip in de Baltische zee

Het cruiseschip De Opera van de Italiaanse rederij MSC Cruises is al twee dagen met motorpech op de Baltische Zee aan het ronddobberen. Het schip, met ruim tweeduizend opvarenden aan boord, kan geen kant op. Onder de opvarenden bevinden zich ook 64 Belgen.

ghouben

Kent u iemand op het cruiseschip? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vermeld ook uw naam en telefoonnummer.

De Nederlandse opvarende Herman Kolleman uit Heerhugowaard meent dat het schip al twee dagen ronddobbert. Omdat er geen elektriciteit meer aan boord is, is de riolering verstopt geraakt waardoor de stank ondraaglijk zou zijn, zo vertelde hij zondagmiddag.

"De hygiëne aan boord begint alarmerend te worden. De hoofdmotor explodeerde twee dagen geleden. De kapitein probeerde toen met één motor verder te varen, maar toen die het ook begaf, kon De Opera geen kant meer op", zegt Kolleman.

"Niet zo erg als verteld wordt"

Ondertussen zijn sleepboten vertrokken om het cruiseschip naar een haven in de buurt van Stockholm te slepen. "Daar zouden ze maandagmorgen om 11 uur moeten aankomen", vertelt Caroline Vindevogel van MSC Cruises Benelux aan een krant van de Corelio-groep. "Daarna zullen de Belgische passagiers met bussen naar huis worden gebracht. Dat is twee dagen vroeger dan gepland. Volgens mijn informatie is de toestand aan boord wel niet zo erg als er verteld wordt."

Alles terugbetaald

De 64 Belgen krijgen hun reis volledig terugbetaald. "Dat zal gebeuren in de vorm van vouchers. Daarmee kunnen ze vóór december 2012 een nieuwe reis bij ons boeken. Hoeveel zo'n achtdaagse cruise normaal gezien kost? Dat hangt er wat van af. Maar reken maar op een 500 tot 600 euro."