Strauss-Kahn vandaag voor de rechter

Vandaag verchijnt IMF-topman Dominique Strauss-Kahn voor de rechter. Dat heeft een advocaat van de directeur-generaal van het Internationaal Muntfonds zondag bekend gemaakt.

ghouben

Het uitstel laat de politie toe bijkomend onderzoek uit te voeren. De politie van New York heeft een nieuw mandaat gekregen om de kleren van Strauss-Kahn te onderzoeken, aldus een woordvoerder van de politie. Gezochte sporen van DNA kunnen bestaan uit haren of sperma. Ook wordt bekeken of de topman van het IMF schrammen vertoont.

Strauss-Kahn werd zondagavond geboeid weggevoerd vanuit de gevangenis, wellicht naar een ziekenhuis om bewijsmateriaal te verzamelen. Het kamermeisje dat hij tot tweemaal toe probeerde aan te randen, heeft hem al formeel herkend.

De euro

De aanhouding van IMF-topman Dominique Strauss-Kahn in New York zaterdag is ook een klap voor de euro die maandagochtend terrein verliest in de handel in Azië

Investeerders vrezen dat de arrestatie van Dominique Strauss-Kahn dit weekend in New York de inspanningen bemoeilijkt om de schuldencrisis in de eurozone in te dijken. Een euro was maandagochtend in Tokio 1,4056 dollar waard, tegenover 1,4108 dollar vrijdagavond in New York.

Dominique Strauss-Kahn heeft zondag rond 23 uur plaatselijke tijd (maandag 5 uur Belgische tijd) het politiecommissariaat in New York verlaten, waar hij sinds zaterdag vastgehouden werd wegens verdenking van seksuele aanranding van een kamermeisje van het Sofitel-hotel.

Seksuele aanranding

Het kamermeisje van het Sofitel-hotel in New York dat Strauss-Kahn beschuldigt van seksuele aanranding heeft zondag in een politiecommissariaat de IMF-topman formeel geïdentificeerd als de dader. Zo kon het slachtoffer Strauss-Kahn aanduiden in een groep mannen. Een politie-woordvoerder voegde er nog aan toe dat de onderzoekers "bewijzen gevonden hebben in de hotelkamer" van Strauss-Kahn, zoals DNA-elementen.

Het 32-jarige kamermeisje verliet het commissariaat in een bestelwagen, verdoken onder een wit laken.