Oude hoeve in Schoot in lichterlaaie

Aan de Zavelberg in Schoot bij Tessenderlo heeft een hevige brand gisteren een eeuwenoude hoeve vernield. Eigenaars Guido Sterckx en Christianne Loret kwamen net terug van een wandeling, toen ze rook zagen komen onder het dak. Het koppel had de hoeve nog maar net volledig gerestaureerd.

Zowel brandweerpost Tessenderlo als de collega’s van Beringen snelden naar Schoot. “Maar eenvoudig blussen was het niet”, zegt luitenant Willy Beets.

“Via het houten dakgebinte konden de vlammen zich immers snel over het de hele hoeve verspreiden. We hebben er alles aan gedaan om toch één zijde te vrijwaren, en dat is ook grotendeels gelukt. Toch is de schade erg groot. De hele bovenverdieping is vernield, en beneden is er uiteraard aanzienlijke rook- en waterschade.”

Helpende hand

Een catastrofe voor de getroffen bewoners Guido Sterckx en Christianne Loret. Zij wonen al ruim dertig jaar in de hoeve, en hadden het pand helemaal gerenoveerd. Pas nog waren boven de laatste kamers afgewerkt, en was er extra isolatie gestoken. Hun werk van tientallen jaren ging zondag in enkele minuten in de vlammen op.

Familieleden van het koppel snelden zondag allemaal naar Schoot. Iedereen hielp alle bruikbare meubels in veiligheid te brengen. Daardoor is een deel van de inboedel gelukkig gered.

Pas opgeknapt

Ook burgemeester Fons Verwimp van Tessenderlo kwam zondag polshoogte nemen. “In deze hoeve heeft mijn meter nog gewoond”, vertelt hij.

“Het is één van de oudste woningen van Schoot. De bewoners hadden mij vorige maand trots uitgenodigd, om eens te laten zien hoe grondig het pand intussen opgeknapt was. Ze hadden er inderdaad heel wat werk ingestoken. Zonde om nu enkele weken later deze ravage te moeten aanzien.”

>Het koppel kon zondagavond terecht bij familieleden. De precieze oorzaak van de brand was nog niet bekend. Het vuur lijkt wel te zijn ontstaan in de buurt van een elektriciteitskast op de bovenverdieping. Zondagavond kort voor 18 uur moest de brandweer trouwens nog een tweede keer uitrukken naar de Zavelberg. Het vuur onder de restanten van het dak was opnieuw beginnen smeulen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio