Belgische uitkeringen vloeien naar terrorisme

De verschillende parketten in ons land hebben vorig jaar negentien dossiers geopend in verband met financiering van terrorisme vanuit België. Het gaat om een totaal bedrag van liefst 6.294.216 euro. Opvallend: daar zit steeds meer geld uit uitkeringen bij. Dat schrijven de Concentrakranten.

ssimons

De cijfers komen van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI). Die onafhankelijke administratieve overheid staat onder toezicht van de ministers van Justitie en Financiën en is een belangrijke schakel in de strijd tegen het witwassen van geld van criminele oorsprong en de financiering van terrorisme.

Het is meestal tijdens andere gerechtelijke onderzoeken dat speurders op verdachte transacties stoten die verband houden met de financiering van terrorisme. De grootste bedragen worden gegenereerd uit handelsactiviteiten zoals bel- en telefoonwinkels of uit illegale activiteiten zoals drugs- of mensenhandel.

Opvallend is, zo staat in het jaarrapport, dat ook steeds meer geld van sociale uitkeringen in ons land wordt gebruikt om terrorisme in het buitenland te ‘sponsoren’. De begunstigden van deze uitkeringen nemen het geld op in contanten en laten het doorvloeien naar organisaties die terrorisme steunen.

TG

Foto Photonews