Bakken kritiek op De Clerck - "Erkennen dat sommigen met nazi's en Gestapo heulden"

De collaboratie van tijdens de Tweede Wereldoorlog vergeten, zoals minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) zondag suggereerde, zou neerkomen op "het herschrijven van de geschiedenis" en zou getuigen van "revisionisme" (ontkenning van de Holocaust en relativering van de wreedheden uit de Tweede Wereldoorlog, red.). Dat zegt MR-senatrice Christine Defraigne, voorzitster van de commissie Justitie in de Senaat.

ssimons

De MR-senatrice voelde zich naar eigen zeggen al beledigd door het feit dat de Senaat donderdag besliste om een wetsvoorstel van het Vlaams Belang rond amnestie in overweging te nemen. "De Vlaamse politieke klasse in zijn geheel, met uitzondering van Groen! (de enige Vlaamse partij die donderdag tegen de bespreking van het voorstel stemde, nvdr), heeft zich verbonden met de weerzinwekkende stellingen van het Vlaams Belang, een extreem-rechtse nationalistische, racistische en xenofobe partij", aldus Defraigne.

"Vandaag heeft mijnheer De Clerck, een politicus die ik respecteer, kritiek op mijn uitspraken, maar dat is de wereld op zijn kop. Hier is geen sprake van nationale verzoening, maar eerder van verdeeldheid. Het is allemaal onbespreekbaar. Het zou een belediging en een kaakslag zijn voor alle landgenoten die gestorven zijn voor universele waarden en voor alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog", aldus nog Defraigne.

"Schandalig"

Ook cdH en PS hebben kritiek op de suggestie van Stefaan De Clerck om de collaboratie uit de Tweede Wereldoorlog misschien te vergeten. "Aberrant en schandalig", zo zegt PS-Senaatsfractieleider Philippe Mahoux. "Hij schaart zich daarmee achter de stellingen van het Vlaams Belang", aldus Mahoux.

Ook cdH-Senaatsfractieleider Francis Delpérée hekelt de uitspraken van De Clerck. "De minister stelt voor om te vergeten, maar we hebben de taak om de herinnering aan onze patriotten en verzetsstrijders levend te houden". Eerder op de dag had cdH-staatssecretaris Melchior Wathelet in De Zevende Dag al gezegd dat het amnestievoorstel van Vlaams Belang onbespreekbaar blijft "uit respect voor de mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt".

"Onaanvaardbaar"

Ook Ecolo verzet zich tegen De Clerck. "Onaanvaardbaar", zo reageert Ecolo-Senaatsfractieleider Jacky Morael. Volgens Morael bewijst de suggestie dat het politieke klimaat in Vlaanderen "extreem rot, ongezond en antidemocratisch" is.

Volgens Morael stellen de uitspraken van De Clerck vragen bij het verleden en de actualiteit. "Een bepaald deel van Vlaanderen moet erkennen dat het betrokken is geraakt met de nazibezetters, met de Gestapo en dat men de arrestatie van verzetsstrijders heeft toegelaten onder het voorwendsel van het eigen nationalistische project", aldus Morael.

"Anderzijds is er de situatie van vandaag met partijen zoals het VB en N-VA die de Vlaamse politieke klasse wat dat betreft chanteren. Daarom juich ik de moed van Groen! toe. Buiten Groen! is er geen enkele democratische partij in Vlaanderen die zich verzet tegen die verschrikkelijke druk", aldus nog Morael.