Contador slaat dubbelslag in Ronde van Italië

Alberto Contador (Saxo Bank-SunGard) heeft zondag de negende etappe in de Ronde van Italië, over 169 km met start in Messina en aankomst op de flanken van de Etna, op zijn naam geschreven. De Spanjaard is ook de nieuwe drager van de roze leiderstrui.

ssimons

Negen renners, bij wie Jan Bakelants (Omega Pharma-Lotto), tekenden voor de ontsnapping van de dag. Zij kozen al vroeg in de rit het hazenpad en verzamelden een maximale voorsprong van ongeveer vijf minuten. Bakelants werd als laatste vluchter pas op 5,5 km van de top gegrepen door een ontketende Contador, die goed anderhalve kilometer eerder uit de voorwacht van het peloton was weggesprongen.

Alleen de Venezolaan José Rujano (Androni Giocattoli) bleek in staat Contador te volgen. In de slotfase liet El Pistolero ook zijn laatste compagnon achter en reed solo naar de zege. Rujano werd tweede op 3 seconden, de Italiaan Stefano Garzelli derde op 50 seconden.

Weening roze trui kwijt

In de stand neemt Contador de leiderstrui over van de Nederlander Pieter Weening (Rabobank), die door het ijs zakte. Contador telt 29 seconden voorsprong op de Wit-Rus Kanstantsin Sivtsov (HTC-Highroad).

Maandag staat in de Giro de eerste rustdag op het programma.

Foto Photonews