Gebruik van abortuspil stijgt in België

Het aantal vrouwen dat thuis een abortus ondergaat door middel van de abortuspil mifepristone, steeg met bijna twee procent van 2.625 in 2008 tot 2.935 in 2009. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale commissie voor de evaluatie van de wet betreffende de zwangerschapsafbreking. In 2009 werden in België 18.870 abortussen geregistreerd.

ssimons

De meeste zwangerschappen (82%) worden in abortuscentra afgebroken, de rest in ziekenhuizen. In drie kwart van de gevallen wordt de ongeboren vrucht door middel van een vacuümaspiratie afgedreven. Tussen 2008 en 2009 steeg het gebruik van de abortuspil mifepristone van 15,44% naar 17,15%.

"Pillen vrij verkrijgbaar maken"

Gevraagd om een reactie zegt gynaecologe en senator Marleen Temmerman (sp.a) dat het gebruik van abortuspillen zeker in de eerste weken een even veilig alternatief is. "Het is wel belangrijk dat vrouwen goed begeleid en geïnformeerd worden over wat hen te wachten staat", aldus Temmerman. Ze pleit er daarom niet voor dat dergelijke pillen vrij verkrijgbaar worden.

"De bedenktijd blijft een belangrijke stap in het proces, maar ook de naverwerking. Niet alleen medisch, want er kunnen altijd complicaties optreden, maar vooral psychologisch. Bovendien moet ook altijd vermeden worden dat een abortus een tweede keer voorkomt, waardoor het bespreken van contraceptiemethoden een belangrijk onderdeel van de nazorg betreft", besluit Temmerman.

Foto Photonews

Niet te missen