Franse socialisten: "Respecteer het vermoeden van onschuld"

Martine Aubry, de voorzitster van de Franse socialistische partij, heeft het nieuws over de aanklacht in de Verenigde Staten tegen IMF-topman Dominique Strauss-Kahn wegens aanranding en poging tot verkrachting ervaren als een "donderslag."

ibroeksteeg

Dat heeft ze zondag gezegd tegenover enkele journalisten. "Ik ben, net als iedereen, stomverbaasd", aldus Aubry (foto). "Ik roep iedereen op de realiteit van de feiten af te wachten en het vermoeden van onschuld te respecteren. De socialisten vraag ik natuurlijk verenigd en verantwoordelijk te blijven."

Ook Ségolène Royal, socialistisch kandidate bij de Franse presidentsverkiezingen van 2007 vindt de beschuldigingen "ontstellend nieuws." Dat zei ze zondag op radio Europe 1. Een en ander dient wel nog "geverifieerd" te worden, aldus Royal, die opnieuw een gooi doet naar de socialistische kandidatuur.

"DSK heeft zoals elke burger recht op het vermoeden van onschuld zolang de feiten niet bewezen zijn. Mijn gedachten gaan momenteel uit naar zijn familie, zijn verwanten en ook naar de man zelf", zei Royal die nog niet wilde reageren op de mogelijke gevolgen van de zaak voor de binnenlandse politiek. Ze riep op de man "niet te hardnekkig op de huid te zitten zolang hij nog niet de kans heeft gehad om zich te verdedigen."

Strauss-Kahn, die in alle peilingen op kop lag om de socialistische kandidatuur voor de Franse presidentsverkiezingen in de wacht te slepen, werd zondag opgepakt op de luchthaven JFK in New York. Hij zou een 32-jarige dienster in zijn hotelkamer in de Big Apple aangerand hebben en proberen te hebben verkracht.

Beeld: Photonews