Israël sluit Westelijke Jordaanoever af op Nakba-dag

Uit angst voor aanslagen van radicale Palestijnen op de zogenaamde Nakba-dag heeft het Israëlische leger in de nacht van zaterdag op zondag de Westelijke Jordaanoever afgesloten.

ibroeksteeg

Reizen vanuit de Palestijnse gebieden naar Israël zijn slechts in medische of humanitaire noodgevallen mogelijk, zo citeerde de onlinedienst Ynetnews zondag uit een mededeling van het leger.

De Israëlische veiligheidstroepen verkeren in hogere staat van paraatheid. Volgens de radio zijn er zondag over heel Israël 10.000 politieagenten speciaal opgetrommeld. De Palestijnen herdenken elk jaar op 15 mei de vlucht en verdrijving van honderdduizenden Arabieren na de stichting van de staat Israël op 14 mei 1948.

Israël en de Palestijnse leiding verscherpten vrijdag al de veiligheidsmaatregelen om ongeregeldheden te vermijden. Bij onlusten na het vrijdaggebed in Jeruzalem liep een 16-jarige Palestijn een schotwonde op waaraan hij zaterdag in het ziekenhuis overleed.

Nieuwe opstand

Via sociale netwerken hebben Palestijnen zondag tot een nieuwe opstand tegen Israël opgeroepen. Zondagmiddag is er een grote demonstratie voorzien in Ramallah. In de Gazastrook willen Palestijnen optrekken in de richting van de Israëlische grensomheining. Ook in verschillende Arabische landen zijn protesten gepland ter gelegenheid van de Nakba-dag.

Beeld: Photonews

Meer over Israël