IMF-topman Strauss-Kahn beschuldigd van poging tot verkrachting

Dominique Strauss-Kahn, de directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds en mogelijk kandidaat voor de socialistische partij bij de Franse presidentsverkiezingen in 2012, is zaterdag formeel beschuldigd van aanranding en poging tot verkrachting. Dat heeft de woordvoerder van de politie van Harlem in New York laten weten. Strauss-Kahn werd enkele uren voordien opgepakt op de luchthaven van New York omdat hij een kamermeisje van een hotel zou hebben aangerand en onwettig hebben vastgehouden.

ibroeksteeg

Seksuele aanranding

De 61-jarige Strauss-Kahn, die ook met de afkorting DSK door het leven gaat, werd opgepakt op de luchthaven JFK. Hij had zijn eersteklaszitje aan boord van een Air France-vliegtuig dat hem naar Parijs moest brengen al ingenomen, toen twee agenten in burger hem inrekenden.

"Dat was maar tien minuten voor vertrek. Ze gingen net de deuren sluiten", getuigde een politiewoordvoerder. DSK zou niet in gezelschap geweest zijn en kreeg ook geen handboeien omgedaan bij zijn arrestatie. Een andere woordvoerder van de politie verklaarde dat DSK "ondervraagd wordt in verband met de seksuele aanranding van een kamermeisje eerder deze namiddag". Het zou gaan om een "brutale aanval" op een werkneemster van een Sofitel-hotel, weet de New York Times.

Strauss-Kahn moet normaliter maandag deelnemen aan de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone, de Eurogroep. Omdat de financiële situatie in Portugal en Griekenland er besproken wordt, en de (bijkomende) hulp die de landen van Europa en het IMF krijgen, was de aanwezigheid van DSK vereist.

Relatie met ondergeschikte

Het is niet de eerste keer dat de naam van de IMF-topman valt in een onverkwikkelijke zaak. In 2008 werd de getrouwde Strauss-Kahn ervan beschuldigd een relatie te hebben met een van zijn ondergeschikten. Critici zeggen dat Strauss-Kahn op post kon blijven omdat het IMF al zijn aandacht moest richten op het bestrijden van de financiële crisis.

Lees ook: Le Pen: "DSK definitief in diskrediet als presidentskandidaat"

Beeld: Photonews