Gatto blijft Contador en spurters nipt voor in Giro

De Italiaan Oscar Gatto (Farnese Vini) heeft zaterdag de achtste rit in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Hij bleef de Spaanse favoriet Alberto Contador nipt voor. Alessandro Petacchi won enkele seconden later de spurt voor de derde plaats. De Nederlander Pieter Weening (Rabobank) behoudt de roze trui.

drombouts

De Italianen Giordani en Selvaggi hadden zin in een lange ontsnapping. Ze reden meer dan 200 kilometer op kop, maar de spurtersploegen riepen hen in de slotfase tot de orde.

Een massaspurt leek in de maak, maar een klimmetje op twee kilometer van de streep bleek lastiger dan gedacht.

Onze landgenoot Jan Bakelants ging als eerst aan, zonder succes. Gatto wist wel een gat te slagen en de Italiaan kreeg zowaar de Spaanse Tourwinnaar Contador achter zich aan in de laatste kilometer.

Gatto hield stand, Contador werd tweede in zijn wiel en vijf seconden later won Petacchi de massaspurt. Klaas Lodewyck was de eerste Belg op een tiende plaats.

Contador verzamelde ook bonificatieseconden en klimt naar de vijfde plaats in het klassement, op dertien seconden van de leider, Pieter Weening.

Zondag zal de stand er wellicht helemaal anders uitzien. Dan moeten de renners in een 169 kilometer lange bergrit twee keer over de Etna.

Foto Photonews