FA Cup is voor Man City, titel voor Man U

Manchester City heeft zaterdag de FA Cup gewonnen door met 1-0 van Stoke City te winnen. Vincent Kompany is daarmee de eerste Belg die de Engelse beker omhoog mag hijsen. Eerder op de dag haalde Manchester United zijn negentiende landstitel binnen.

drombouts

Voor 88.643 toeschouwers in het Wembleystadion speelden Manchester City, dat zijn eerste prijs in 35 jaar pakt, en Stoke City een zenuwachtige wedstrijd.

De Citizens konden pas een kwartier voor tijd het verschil maken door een doelpunt van voormalig Barcelona-speler Yaya Touré (ook ex-Beveren).

Ook voor Vincent Kompany, die drie minuten voor tijd de aanvoerdersband overnam van Carlos Tevez, was het een speciale overwinning want hij is nu de eerste Belg die de FA Cup op zijn erelijst heeft.

Manchester City had de FA Cup al vier keer gewonnen, de laatste keer in 1969.

Dedryck Boyata zat de hele wedstrijd op de City-bank.

Titel

Een 1-1 gelijkspel op het veld van Blackburn Rovers zaterdag volstond voor Man U om eerste achtervolger Chelsea van zich af te schudden in de titelstrijd.

Met nog één speeldag voor de boeg in de Premier League hebben de Mancunians een voorsprong van zeven punten op Chelsea, dat zondag nog speelt tegen Newcastle.

United was tegen Blackburn Rovers lange tijd op achtervolgen aangewezen nadat Brett Emerton in de twintigste minuut de score opende.

Een kwartier voor tijd kregen de bezoekers een penalty in cadeauverpakking aangeboden. Rooney twijfelde niet en zorgde voor de gelijkmaker door de bal van op de stip staalhard in de hoek te trappen.

Het is voor Manchester United de vierde titel in vijf jaar tijd. Voor de 69-jarige Ferguson is het al de twaalfde titel sinds hij in 1986 aan het roer kwam te staan bij United.

Met een negentiende landstitel breekt Manchester United het record dat ze een jaar hebben moeten delen met Liverpool, dat achttien landstitels heeft.