Renners slepen UCI voor de rechter

Een groep renners heeft vrijdag beslist om bij een Zwitserse rechtbank een klacht in te dienen tegen de Internationale Wielerunie UCI naar aanleiding van de 'dopinglijst' die de UCI vorig jaar opstelde om verdachte renners tijdens de Ronde van Frankrijk in de gaten te houden.

ikerremans

"We openen een rechtszaak tegen de UCI en zullen daarvoor samenwerken met Alex Carrera. De lijst schaadt de reputatie van de renners. We willen dat die jongens eerherstel krijgen en eisen ook een schadevergoeding", aldus makelaar Paul De Geyter.

"Neem nu Carlos Barredo (foto). Nooit heeft hij positief getest. In 2010 is hij voor de Tour nauwelijks vier keer gecontroleerd. Nog vreemder is dat Barredo dit jaar helemaal nog niet gecontroleerd is en dat blijkbaar als vijand nummer één van de UCI. Dan ben je niet serieus met je dopingbeleid bezig."

De Geyter wil ook meer transparantie van de UCI en eist verduidelijking. "Geen enkele renner weet waarom hij op die lijst op 1 of 10 stond. Dit is een willekeurige quotering die naar doelbewuste beschadiging ruikt. Zelfs renners als Tom Boonen die niet op de lijst staan, zullen deze zaak mee trekken. Ze weten ook dat zij de volgende keer misschien aan de beurt zijn. In dit systeem sta je vandaag met een 7 en over een halfjaar met 0. En twee keer is daar geen reden voor."

Meer over UCI