Intern onderzoek naar jarenlange mishandeling door pleegmoeder in Duffel

In de zaak van een pleegkind uit Duffel dat jarenlang mishandeld werd door haar pleegmoeder, geeft Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) het Agentschap Jongerenwelzijn de opdracht om een "analyse ten gronde" te voeren waarom niemand iets opmerkte.

ikerremans

Vandeurzen zegt "geschokt" te zijn door de getuigenis. "De feiten waren niet bekend bij Kind en Gezin, noch bij Jongerenwelzijn", aldus de minister.

"Ook al was de pleegouder gewiekst in het camoufleren van haar mishandeling, toch blijft de vraag hoe de gruwelijkheden al die jaren onder de radar zijn gebleven", aldus minister Vandeurzen.

Toen het slachtoffer, dat ondertussen 21 jaar is, drie was, werd ze door de jeugdrechter bij haar ouders weggehaald en in het pleeggezin van H. in Duffel geplaatst. Ze kwam er van de hel in een nog veel grotere hel terecht. Tien jaar lang werd ze vernederd en geslagen.

Pleegzorg

"Het is niet te begrijpen dat er niemand vroeger aan de alarmbel getrokken heeft. Het is een verhaal om kippenvel van te krijgen." Zo reageerde Gerda Moeneclaey, voorzitter van Pleegzorg Vlaanderen, eerder op de dag.

Pleegzorg Vlaanderen weet zelf nog niet welke van de 24 pleegdiensten in dit geval verantwoordelijk was voor de plaatsing. Wel staat vast dat het kind officieel geplaatst werd, dus ofwel door de jeugdrechter, ofwel door het Comité voor Bijzondere Jeugdzorg (CBJ).

Begeleiding

Moeneclaey wijst erop dat pleeggezinnen streng begeleid worden. "Minstens een keer per maand komt iemand van de pleegdienst langs, soms zelfs wekelijks. Het gaat echt om begeleiding op maat." Daarnaast moet de consulent van de jeugdrechtbank of het CBJ ook om de zes maanden contact opnemen. Bovendien praten die begeleiders ook met het kind alleen.

Rekening houdend met al die procedures en selectiemechanismen, vindt Moeneclaey het dan ook onbegrijpelijk dat deze situatie niet eerder aan het licht gebracht is. Ook niet door de omgeving van het slachtoffer.

Lees ook: Meisje jarenlang mishandeld en vernederd in pleeggezin Duffel

Archiefbeeld Photonews

Meer over Duffel