Tot helft meer vakantiejobs

De vraag naar jobstudenten ligt deze zomer extra hoog. Dat blijkt uit cijfers van de interimkantoren. Sommige bedrijven hebben tot vijftig procent meer vacatures.

ikerremans

Goed nieuws voor jongeren die deze zomer een centje willen bijverdienen. Bedrijven hebben dit jaar opvallend veel ruimte voor extra werkkrachten.

“Tegenover de zomer van 2010 zien we een stijging met twintig procent”, zegt Tom Van Geystelen van interimkantoor Manpower. “En nog niet alle aanvragen zijn binnen, waardoor dit percentage nog kan oplopen.”

Bij Randstad is een identiek geluid te horen. “Sommige bedrijven werven deze zomer tot vijftig procent meer jobstudenten aan”, zegt Emily Meiresonne. “Tijdens de paasvakantie zagen we al een stijging met veertig procent ten opzichte van 2009. We verwachten dat die trend zich zal doorzetten tijdens de zomervakantie.”

Vooral grote ketens, fabrieken en pretparken zijn op zoek naar jobstudenten. “Maar ook bij kleine en middelgrote bedrijven zien we een stijging van twintig procent”, zegt Tom Van Geystelen.

De verklaring voor de sterke stijging is volgens Van Geystelen eenvoudig: onze economie doet het na de crisis opnieuw goed. “Maar ook het feit dat jobstudenten heel flexibel kunnen worden ingezet, maakt hen uiterst interessant. Net als de lage loonkost die voor hen betaald moet worden. Voor elk uurloon van tien euro voor een jobstudent betaalt de werkgever 12 euro loonkost. Terwijl dit voor arbeiders 18 euro en voor bedienden 16 euro is.”

KOVE