Een op acht holebi's slachtoffer van agressie

Een op de acht holebi's wordt uitgescholden, beledigd of bedreigd omwille van zijn of haar geaardheid. Dat blijkt uit een studie van het Steunpunt Gelijkekansenbeleid.

ikerremans

Vlaamse holebi's spelen vaker met zelfmoordgedachten en brengen die meer in de praktijk dan hetero's. Ze kampen ook vaker met depressies. Omdat discriminatie een trigger kan zijn voor psychologische problemen onderzocht het Steunpunt Gelijkekansenbeleid op verzoek van minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (sp.a, foto) in welke mate holebi's ongelijk behandeld worden.

Ruim een derde van de 2.397 bevraagde respondenten zegt dat ze het afgelopen halfjaar uitgescholden of beledigd zijn. Bijna een op de vijf kreeg te maken met bedreigingen. Volgens een op de acht had die agressie te maken met hun geaardheid.

Minister Smet toont zich bezorgd over de felle homohaat bij allochtone jongeren. "Er is een kleine kern van voornamelijk Marokkaanse jongeren die voor zedenpolitie spelen. Vrouwen in korte rokjes, maar ook homoseksuelen, worden door hen hard aangepakt. We denken nu samen met politie, holebiverenigingen en de grote steden na over een manier om hen te bereiken."

Hoe weinig de klachten van homo’s door de politie au sérieux worden genomen, vindt u hier: Politie stelt nauwelijks homodiscriminatie vast.

Beeld Photonews