Meisje jarenlang mishandeld en vernederd in pleeggezin Duffel

In Duffel is een gruwelijk geval van kindermishandeling aan het licht gekomen. Een meisje werd jarenlang mishandeld en vernederd in haar pleeggezin. Haar beulen moeten zich nu verantwoorden voor de rechtbank in Mechelen.

ikerremans

Toen A. drie was, werd ze door de jeugdrechter bij haar ouders weggehaald en in het pleeggezin van H. in Duffel geplaatst. Ze kwam er van de hel in een nog veel grotere hel terecht. Tien jaar lang werd ze vernederd en geslagen. Ze kreeg overschotjes en beschimmeld brood te eten en moest als straf urenlang in de brandende zon op een schommel zitten.

Jonger

Toen het pleegmeisje 14 was, merkte de pleegdienst toch dat ze zich niet goed voelde in het huis van H. Het meisje werd toen in een instelling geplaatst. Het zou nog duren tot 2007, ze was toen 17, voor ze aan de jeugdrechter die haar dossier behandelde eindelijk durfde te vertellen wat ze als kind had moeten doorstaan.

A. is nu 21 maar ziet er veel jonger uit. Ze is groot, draagt haar gitzwarte haren in een lange paardenstaart en stapt wat moeilijk. De doffe blik in haar ogen verraadt dat ze ze ongelukkig is.

“Ik probeer het verleden te vergeten”, zei ze vrijdag voor de rechtbank in Mechelen, waar haar ‘beulen’ zich moesten verantwoorden voor de jarenlange mishandelingen.

Excuses

Tegen H. vorderde openbare aanklager Marjan Van Dingenen drie jaar effectief en een geldboete en tegen haar toenmalige vriend, Marcel S., een jaar. Allebei vragen ze de vrijspraak. De pleegdochter vraagt een schadevergoeding van 75.000 euro.

H. geeft toe dat het het meisje niet altijd goed heeft behandeld. Maar dat ze haar ook sloeg en stampte, ontkent ze. “Dat was mijn ex-man M.”, zegt ze. Zij kneep haar pleegdochter wel af en toe in haar geslachtsdelen.

“Mijn excuses voor alles", zei H. nog in de rechtbank. "Je mag altijd terugkomen en ik zal een financiële vergoeding betalen voor wat ik je heb aangedaan.”

De uitspraak volgt op 10 juni.

Leo De Nijn, Thierry Goeman

Meer over Duffel