Europees compromis voor nucleaire stresstests

Er is een compromis bereikt over de modaliteiten van de stresstests waarbij wordt nagegaan in welke mate de Europese kerncentrales bestand zijn tegen ongevallen en rampen. Duitsland, Oostenrijk en de Europese Commissie wachten met hun eindbeslissing echter tot woensdag. Dat vernam het Franse persagentschap AFP uit diplomatieke bron in Brussel.

ibroeksteeg

Het compromis haalt de veiligheid van de nucleaire centrales tegen rampen of ongevallen en hun veiligheid tegen terreurdaden of sabotage uit mekaar, zo wordt gepreciseerd. Normaliter moest donderdag een beslissing vallen tijdens een vergadering van de nationale regulatoren voor nucleaire veiligheid, maar dat lukte niet. Frankrijk en Groot-Brittannië willen enkel de weerstand van de kerncentrales tegen natuurrampen testen.

De Europese Commissie wil dan weer dat de tests ook terreuraanslagen omvatten, alsook andere incidenten waarvoor de mens verantwoordelijk is.

Compromis

Vrijdag werd echter voort onderhandeld en die gesprekken mondden uit in een compromis. De Europese Commissie en de Oostenrijkse en Duitse regulatoren houden hun finale beslissing tot woensdag in beraad, luidt het. "Er werd grote vooruitgang geboekt", verklaarde de woordvoerster van Europees Commissaris Günther Oettinger. Meer commentaar wilde ze niet kwijt.

Het compromis voorziet in grondige tests om na te gaan of de kerncentrales in de EU bestand zijn tegen natuurrampen, zoals aardbevingen en overstromingen, alsook tegen "de gevolgen van elk soort ongeval van menselijke of natuurlijke oorsprong", aldus de diplomatieke bron.

Beeld: Photonews