Belgen steeds gelukkiger

Het gaat de laatste jaren beter met het geluksgevoel van de Belgen. In vergelijking met de periode tussen halfweg de jaren negentig en 2003, zijn de Belgen nu gemiddeld meer tevreden met het leven dat ze leiden. Dat blijkt uit cijfers van de World Database of Happiness, een gegevensbank met onderzoek naar het geluksgevoel in de wereld.

ibroeksteeg

De cijfers worden verzameld door aan mensen de vraag te stellen hoe tevreden ze zijn met het leven dat ze leiden. Daarop zijn dan vier mogelijke antwoorden: erg, nogal, niet, of helemaal niet tevreden.

"Relaties, gezondheid, werk, geld, en vrijheid zijn bepalend voor ons geluksniveau", zegt Leo Bormans. Hij is auteur van "The World Book of Happiness" en volgt de cijfers in ons land op. "Maar meer geld staat niet gelijk aan meer geluk", nuanceert hij. "Het belangrijkste is dat we kunnen voorzien in onze basisbehoeften."

Sinds het begin van de metingen in 1973 is het gemiddelde geluksniveau in de meeste westerse landen gestegen. België, Portugal en Griekenland blijken uitzonderingen te zijn. "België staat nog altijd vrij hoog in de ranking", zegt Bormans. "Met een gemiddelde van 7,3 op 10 doen we het minder goed dan koploper Denemarken (8,3), maar we blijven in de top 20."

Op 23 mei vindt in Brussel overigens het gelukscongres "The Happiness Budget" (De Geluksbegroting) plaats, over wat politiek en economie kunnen bijdragen tot meer geluk. Econoom Richard Layard zal er in debat gaan met Europees president Herman Van Rompuy.

Beeld: Photonews