Samenwonen kan uw portemonnee schaden

Een koppel met twee kinderen mag 31.967 euro bruto per jaar verdienen om in aanmerking te komen voor een sociale woning. Voor een alleenstaande met twee kinderen ligt dat bedrag even hoog, hoewel dit gezin een persoon minder telt.

jvangeyte

Het is maar een van de voorbeelden die het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen geeft om aan te duiden dat gezinnen en samenwonenden in een aantal gevallen minder gunstig worden behandeld door de wetgever.

Een ander voorbeeld: een man en vrouw trekken niet bij elkaar in omdat de vrouw van een ziekte-uitkering geniet en ze een sociale woning betrekt. Haar inkomsten zouden aanzienlijk dalen als haar partner bij haar komt inwonen, terwijl de huurprijs zou stijgen.

Of nog: alleenstaanden met kinderen krijgen een hogere belastingvrije som dan samenwonenden. Voorts moeten ze minder betalen voor kinderopvang.

Studies tonen nochtans aan dat samenwonenden een lager armoederisico en een betere gezondheid hebben en dat ze meer beroep kunnen doen op een netwerk. Samenwonen draagt bij aan geluk. Het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen pleit er dan ook voor dat het beleid het streven naar samenwonen niet zou straffen.

Dat neemt niet weg dat alleen wonen in de toekomst wellicht nog zal toenemen. Volgens de studiedienst van de Vlaamse regering zullen er in 2030 950.000 alleenwonenden zijn, tegenover 770.000 in 2008.

Morgen is het Internationale Dag van het Gezin.

JVG