Egidius Juodvalkis wint openingsrit in Picardië, De Haes tweede

De 23-jarige Litouwer Egidius Juodvalkis (Landbouwkrediet) heeft vrijdag de openingsetappe in de 65e editie van de Ronde van Picardië (Fra/2.1) gewonnen. Juodvalkis was na 162 kilometer tussen Abbeville en La-Neuville-en-Hez in een massaspurt sneller dan onze landgenoot Kenny De Haes (Omega Pharma-Lotto) en de Zwitser Martin Elmiger.

ibroeksteeg

Juodvalkis is logischerwijs ook de eerste leider. De massaspurt kwam er nadat een vlucht van twee pas op vier km van de finish ongedaan gemaakt werd. Toen volgden er drie kilometer bergop aan een gemiddelde van 4,5 percent.

"Aan de voet van die klim ontsnapten nog eens vier renners", aldus ploegleider Jef De Bilde. "Maar toen zette Juodvalkis zich op kop, spurtte iedereen uit het wiel en ging vlot over de leiders. Hij won met voldoende ruim verschil voor Kenny De Haes. De ploeg deed het overigens meer dan goed met vier renners bij de eerste twintig want ook Edwig Cammaerts, Bert De Waele en Joeri Stallaert finishten sterk. We gaan ons vanavond beraden met de hele ploeg hoe we deze leiderstrui kunnen verdedigen."

Voor Juodvalkis was het de eerste overwinning van het seizoen. Hij leek achter te blijven bij zijn vriend en landgenoot Aidis Kruopis die dit jaar al twee keer won, maar nu lijkt de man die in 2009 al de profkoers van Berlare won ook zijn draai gevonden te hebben."

Uitslag 1ste rit Abbeville-La Neuveille-en-Hez: 1. Egidius Juodvalkis (Lit/Landbouwkrediet) 162 km/3u42:49 2. Kenny De Haes 0:01 3. Martin Elmiger (Zwi) 4. Cyril Lemoine (Fra) 5. Jeremie Galland (Fra)

Stand na rit 1: 1. Egidius Juodvalkis (Lit/Landbouwkrediet) 3u42:39 2. Kenny De Haes 0:05 3. Martin Elmiger (Zwi) 0:07 4. Mickaël Delage (Fra) 0:10 5. Anthony Ravard (Fra);

Beeld: Photonews