N-VA: Maak van Dendermondse gevangenis een gesloten jeugdinstelling

De N-VA wil dat de gevangenis van Dendermonde een gesloten jeugdinstelling wordt. Dat zegt Kamerlid Sarah Smeyers. “Nu er een nieuwe gevangenis komt in Dendermonde, ligt de toekomst van het huidige gebouw open”, zo heet het.

ibroeksteeg

“Vorig jaar moesten de gesloten centra liefs 1.180 maal een minderjarige weigeren omdat er geen plaats was in een gesloten instelling. Momenteel verblijven zo’n 230 gevangenen in de bajes van Dendermonde. Na de nodige aanpassingswerken zou Dendermonde 100 tot 150 criminele minderjarigen kunnen huisvesten. Naast Ruiselede in West-Vlaanderen, Everberg in Vlaams-Brabant, Mol in Antwerpen en Tongeren in Limburg, zou ook Oost-Vlaanderen dan zijn gesloten centrum hebben. Dat vergemakkelijkt het bezoek van de familieleden aan de jongeren”, aldus Smeyers.

Ook de werkgelegenheid is voor Smeyers een argument. “Nu werken 130 mensen in de gevangenis van Dendermonde. De begeleiders van de VDAB komen daar bovenop. Door de bijzondere noden van een gesloten jeugdinstelling kan Dendermonde als gesloten instelling aan zo’n 150 mensen werk verschaffen”.

De huidige Dendermondse gevangenis is erg verouderd en een gesloten jeugdinstelling heeft andere noden. “Maar met een gepast verbouwing kan dat. Kijk maar eens naar Tongeren, daar lukte het ook”, aldus Smeyers. Het Vlaamse Kinderrechtencommissariaat eist echter al enige tijd de sluiting van de bajes van Tongeren voor criminele minderjarigen omdat ze “niet aangepast is aan hun noden”.

Over de nieuw te bouwen gevangenis van Dendermonde moet de ministerraad in juni beslissen wie ze zal ontwerpen, financieren, bouwen en onderhouden. Die gevangenis moet zo’n 444 gedetineerden kunnen huisvesten. De groep BAM PPP Investments België BV-Dexia Bank BV mag deze bajes wellicht bouwen. Gemiddeld zal een cel daar zo’n 200.000 euro kosten, de grond niet meegerekend. De bajes zou moeten af zijn tegen 2013. Maar het is helemaal niet meer zeker of die deadline wel gehaald zal worden, nu blijkt dat deze gevangenis in een natuurgebied wordt neergepoot en er al rechtszaken dreigen tegen de nieuwe bajes.

De regering-Leterme werkte in 2008 een Masterplan voor de gevangenissen uit, waardoor er ongeveer 2.500 cellen zouden bijkomen. Momenteel zijn er nog maar 272 cellen bijgekomen en de regering heeft nog maar twee bouwvergunningen voor nieuwe bajessen op zak: voor de interneringsinstelling in Gent en voor de bajes in Achêne.

Meer over de evolutie van de jeugdcriminaliteit vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Beeld: Photonews