Egypte sluit de toegang tot Sinaï om optocht naar Gaza te verhinderen

De Egyptische autoriteiten hebben de toegang tot het schiereiland Sinaï, dat grenst aan de Gazastrook, gesloten. Ze hebben ook de veiligheidsmaatregelen op het schiereiland verscherpt om een optocht van Caïro naar de Palestijnse gebieden te verhinderen. Dat heeft een correspondent van het Franse persagentschap AFP vrijdag vastgesteld.

ibroeksteeg

De optocht stond zaterdag en zondag gepland en zou vertrekken vanaf het symbolische Tahrirplein in Caïro. De mars was gepland naar aanleiding van de verjaardag van het ontstaan van Israël in 1948, in de Arabische wereld 'Nakba' of catastrofe genoemd. Met de optocht wilden de deelnemers de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden verwerpen, het recht van vluchtelingen op een terugkeer verdedigen en de vrijlating van gevangenen eisen.

Versperringen

De "Peace Bridge", een van de belangrijkste toegangswegen tot Sinaï, staat onder bewapende bescherming van het leger. Op het schiereiland staan volgens de AFP-correspondent meerdere versperringen, waar de identiteit van personen op weg naar Sinaï gecontroleerd wordt. Enkel Egyptenaren die er wonen, krijgen toestemming het gebied te betreden.

Donderdag had de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken nog aan de organisatoren gevraagd om de optocht te annuleren, wegens "de gevoelige actuele toestand". In de Palestijnse gebieden begon vrijdag de herdenking van de 'Nakba' met enkele optochten en manifestaties. Volgens getuigen waren er verschillende incidenten in Oost-Jeruzalem. Daarbij werden volgens de politie verschillende jonge Palestijnen, die de orde wilden verstoren, opgepakt.

Beeld: Photonews

Meer over Egypte