Bart De Clercq pakt rit in Giro

Onze landgenoot Bart De Clercq (Omega Pharma-Lotto) heeft de zevende rit van de Giro op zijn naam geschreven. De 24-jarige neoprof was de beste op een col van tweede categorie. Pieter Weening blijft leider.

ikerremans

Voor De Clercq is het zijn eerste profzege en meteen eentje die kan tellen. In de eerste echte bergetappe kwam de renner van Omega Pharma-Lotto na 110 kilometer tussen Maddaloni en Montevergine di Mercogliano nipt over de meet voor de Italiaan Michele Scarponi (Lampre-ISD) en de Tsjech Roman Kreuziger (Astana).

De Nederlander Pieter Weening (Rabobank) eindigde opnieuw in het eerste peloton en behoudt zo de roze leiderstrui.

Nipt

De ontsnapping van de dag bestond eerst uit vijf en daarna uit zes renners toen Johnny Hoogerland op zijn verjaardag aangesloten was bij Giovanni Visconti, Matteo Montaguti, Stefano Canuti, Jérôme Pineau en Lars Bak. De Deen werd als laatste ingelopen nadat Françis De Greef twee tempoversnellingen opgevoerd had tijdens de slotklim.

Iedereen dacht dat De Greef voorbereidend werk aan het doen was voor Jan Bakelants maar in de plaats daarvan was het De Clercq die op zeven km van de finish demarreerde.

De Oost-Vlaming nam met soepele klimtred 35 seconden voorsprong en hield daarna een reactie van eerst Jackson Rodriguez en van vervolgens Stefano Pirazzi af. Toen mocht De Clercq aan de laatste honderden meters beginnen terwijl Michele Scarponi in de groep van de favorieten alle registers opentrok. Maar De Clercq redde nipt zijn vel en mocht het vingertje in de lucht steken naar Wouter Weylandt op het podium.

Zaterdag volgt een 217 km lange vlakke rit met een voor de spurters misschien te lastige finish in Tropea en zondag wordt in een rit van 169 km de Etna twee keer beklommen als de vuurspuwende berg er zelf niet anders over beslist.