Vaticaan krijgt kritiek van Amnesty International

Het Vaticaan heeft zijn internationale verplichtingen niet nageleefd inzake kinderbescherming in de affaires van kindermisbruik door priesters. Dat stelt Amnesty International in zijn jaarrapport.

ibroeksteeg

Het is de eerste keer dat Amnesty een apart hoofdstuk wijdt aan het Vaticaan, zo liet een woordvoerder weten. De ngo heeft het over "het groeiende aantal bewijzen de afgelopen decennia van seksueel misbruik van kinderen door geestelijken en het aanhoudende onvermogen van de katholieke Kerk om op een gepaste manier om te gaan met die misdrijven."

De paus heeft de misbruiken erkend tijdens bezoeken aan Ierland, Malta en het Verenigd Koninkrijk, en hij heeft zijn spijt betuigd, aldus Amnesty. De Kerk heeft het kerkelijk recht over het onderwerp verstrengd maar "daarin staat geen verplichting van de kerkelijke autoriteiten om de burgerlijke autoriteiten te informeren met het oog op een gerechtelijk onderzoek", luidt het.

"Eind 2010 slaagde de Heilige Stoel er opnieuw niet in om zijn tweede rapport over de Conventie over de kinderrechten (uit 1997) en de VN-conventie over marteling (2003) over te maken", klinkt het nog.

Beeld: Photonews

Meer over Amnesty International