Van Roey verwacht sterke bouwjaren

De bouwgroep Van Roey uit Rijkevorsel verwacht de komende drie à vijf jaar weinig problemen in de bouw. "Er is een voldoende onderstroom voor opdrachten. Er moeten nog heel wat scholen worden gebouwd en veel gemeenten hebben plannen met een sporthal of een cultuur centrum", zeggen algemeen directeur Eddy Cox en directeur Jos Aerts.

jvangeyte

Het bouwbedrijf Van Roey is nog volledig in handen van de gelijknamige familie. De aandeelhouders van meerdere generaties bundelen hun rechten via een Nederlandse stichting Administratiekantoor, waarbij er nog steeds naar een 50/50-evenwicht wordt gestreefd in de familietakken van wijlen Jef en Louis Van Roey.

In de operationele leiding is de familie niet meer aanwezig. Het dagelijkse beleid is volledig in handen van externe managers.

De bouwgroep omvat diverse ondernemingen. Het kernbedrijf is nog steeds de nv Van Roey uit Rijkevorsel. Daarnaast overkoepelt het bedrijf ook het bouwbedrijf Vanhout uit Turnhout, het bouwbedrijf Maes (60%) uit Gent en het bedrijf Staalbeton, dat betonijzer levert, een projectontwikkelaar en de uitbater van sportcomplexen Sportoase. Bij dit laatste neemt Van Roey slechts 5% tot 10% van de productie af, de concurrentie zorgt voor het grootste deel van de omzet.

De bedrijven van de groep krijgen overigens alle een nieuw logo, dat de binding met het moederbedrijf moet versterken. Het bestaat nu uit twee delen, waarvan de linkerhelft wordt ingenomen door de verwijzing naar de groep Van Roey.

De hele groep Van Roey stelt zowat 600 mensen tewerk. Zij zorgden in het boekjaar 2010 voor een nettowinst van iets meer dan 6 miljoen euro op een omzet van 182,9 miljoen euro.

Geen crisis

Voor de komende jaren ziet topman Cox weinig terugval in de bouwval. "Bij de instorting van de WTC-torens in 2001 was dat anders. Toen vielen de orders van de ene dag op de andere stil. Zowel de privé als de overheid gaven geen nieuwe opdrachten. Bij de recente financiële crisis was dat anders. Daar is de overheid steeds in de markt gebleven. En op dat vlak verwachten we de komende jaren weinig veranderingen. Veel steden zijn bezig met vernieuwingen. En die hoeven niet altijd veel te kosten. Door bijvoorbeeld een deel appartementen mee op te nemen in een vastgoedproject, kan de grond beter worden gerendabiliseerd. Voorts is er de behoefte aan scholen, sporthallen en cultuurcentra."

JVG