Weer een diepste schip voor Antwerpen

De Zwitserse rederij MSC blijft voor diepterecords op de Schelde zorgen. Morgen komt haar schip Savona naar Antwerpen. Het heeft een diepgang van 15,50 meter.

jvangeyte

Daarmee zet het schipt de vorige diepgangrecords op naam van haar zusterschepen MSC Emanuela (15 meter op 3 april) en MSC Daniela (15,25 meter op 29 april) scherper.

Dat een dergelijke diepgang op de Schelde mogelijk is, dankt Antwerpen aan de derde Scheldeverdieping die eind vorig jaar werd afgerond. De verdiepingswerken garanderen Antwerpen een getij-onafhankelijke vaart van 13,10 meter. Afhankelijk van het getij kunnen schepen met een grotere diepgang de Schelde op- en afvaren.

Wordt deze proefvaart als succesvol geëvalueerd, dan zal het toelatingsbeleid voor scheepvaart op de Schelde in die zin worden aangepast.

Het 14.000 containereenheden tellende containerschip MSC Savona wordt omstreeks 13.30u verwacht aan de Berendrechtsluis, in het noorden van de haven. Na de passage door de sluis ter wereld vaart het richting MSC Home Terminal aan het Delwaidedok. Daar zal het tot maandagnamiddag blijven waarna het koers zet naar Felixstowe.

JVG