Antwerpse ziekenhuizen openen nieuw gebouw voor radiotherapie

De Universitaire Radiotherapie Antwerpen (URA), een samenwerking tussen het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA), heeft vrijdag een nieuw gebouw ingehuldigd op de UZA-campus dat drie nieuwe radiotherapiebunkers huisvest.

jrosquin

Met die investering wil de URA klaar staan voor de toekomst en het stijgende aantal kankerpatiënten dat met radiotherapie wordt behandeld. In België gaat het over zowat 33.500 behandelingen per jaar. Het aantal sessies in het URA steeg in 2010 met 6 procent ten opzichte van het jaar ervoor, van 5.232 naar 5.582.

Nauwkeurige bestralingen

Het nieuwe centrum bestaat uit drie radiotherapiebunkers. In één ervan werd de TomoHD geïnstalleerd. Die TomoHD wordt gebruikt om gebruikers en technici uit heel Europa op te leiden. De nieuwe TomoHD voor patiënten staat in de al bestaande faciliteiten. In de tweede bunker van de nieuwe faciliteiten komt nog een nieuw toestel. De bestemming van de derde bunker is nog open.

De TomoHD is uniek omdat men er uiterst nauwkeurige bestralingen mee kan uitvoeren met een betere positionering en een betere dosering, zodat gezonde weefsels gespaard kunnen blijven en de genezingskans wordt verhoogd. Een bijkomend voordeel is dat met dit systeem meerdere letsels in één behandeling kunnen worden bestraald, terwijl de patiënt vroeger meerdere opeenvolgende behandelingen moest ondergaan.

Behandelingstijd korter

Hierdoor wordt de behandelingstijd korter. Gemiddeld duurt een dagelijkse behandeling nu slechts enkele minuten. De meeste patiënten doorlopen een behandeltijd van 6 tot 7 weken.