Belgische F-16's dropten volop bommen in Libië

De Belgische F-16's in Libië hebben de voorbije week bij acht van de elf uitgevoerde vluchten hun wapensysteem moeten inzetten, omdat telkens een mogelijke dreiging opdook voor de burgerbevolking. Daarbij vielen nooit burgerslachtoffers.

wverhaert

Na zes weken van bombardementen onder NAVO-bevel zijn de vliegtuigen van het bondgenootschap al 6.377 keer uitgevlogen, waarvan ruim 2.500 keer met de bedoeling om ook effectief luchtaanvallen uit te voeren. De voorbije vierentwintig uur ging het - in lijn met het gemiddelde van de jongste weken - om 145 vluchten, waarvan 52 met een aanvalsdoel. De Belgen trekken er gemiddeld twee keer per dag op uit.

Voor de Libische kust zag de Belgische mijnenjager Narcis zijn takenpakket begin vorige week dan weer uitgebreid. Naast het controleren van het wapenembargo voor de Libische kust, besliste de regering op vraag van de NAVO om het schip ook op zoek te laten gaan naar zeemijnen. Doel is met name de vaarroutes naar de haven van Misurata vrij te houden voor humanitair verkeer en eventuele evacuaties. Voorlopig heeft de mijnenjager echter "nog niets gevangen".