thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

MAS opent zijn deuren

Antwerpen heeft er lang op moeten wachten. Maar gisteren is het MAS officieel geopend. Onder anderen minister-president Kris Peeters (CD&V), bisschop Johan Bonny en gouverneur Cathy Berx waren van de partij. Deze ochtend ging het MAS ook open voor het grote publiek.

jrosquin

De grote opening gebeurde met een druk op een rode knop, waarna de aanwezigen werden getrakteerd op een prachtig klank- en lichtspel dat zowel van binnen als van buiten kon worden gevolgd. Meer dan tweeduizend bezoekers kwamen de opening mee vieren.

Patrick Janssens, Eric Antonis, Philip heylen, Kris Peeters en Joke Schauvliege drukken de rode knop in. Het MAS is open.

In 1998 werd de beslissing voor de bouw van het MAS genomen en dertien jaar later kan de zestig meter hoge toren op het Eilandje zijn deuren openen. Het museum herbergt niet alleen de collecties van onder meer het voormalige Etnografisch Museum, het Nationaal Scheepvaartmuseum en het Vleeshuis, maar ook tijdelijke en actuele tentoonstellingen zoals een aantal topstukken uit het voor renovatie gesloten Koninklijk Museum voor Schone Kunsten.

“Het MAS is niet alleen een cultuurtempel, maar ook een stedenbouwkundige ambitie. Het vormt een scharnier tussen de oude haven en de oude stad en tussen de oude stad en de nieuwe stad die verder ontwikkeld zal worden op het Eilandje”, zei burgemeester Janssens in zijn toespraak.

Ook schepen van Cultuur Philip Heylen benadrukte dat het MAS meer is dan een museum van de stad.

De realisatie van het museum werd mee gefinancierd door bedrijven en toont volgens hem aan dat kunst en economie geen strijdige begrippen zijn. Vanaf vandaag opent het museum voor het grote publiek.

KOVE, B

Foto 1: Belga Foto 2 en 3: Sarah Van den Elsken