De Wever: "Na de zomer is akkoord helemaal onmogelijk"

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil nu een echte formateur en geen "transformateur" aan zet zien, die best nog voor de zomer een ploeg vormt die coalitieonderhandelingen start. "Erna komen de gemeenteraadsverkiezingen eraan en voor alle partijen zal de marge van toegevingen klein worden. De zomer is geen deadline, maar iedereen die iets van politiek kent weet dat na de zomer een akkoord al helemaal onmogelijk zal zijn."

wverhaert

Nu CD&V-voorzitter Wouter Beke zijn onderhandelingsopdracht heeft afgerond, is het uitkijken naar een nieuw initiatief van de koning. Over wat er precies moet gebeuren, zijn N-VA en PS het oneens, bevestigt De Wever.

Hij wil dat een kandidaat-premier opstaat en de "locomotief" wordt van regeringsonderhandelingen. De Wever ontkent dat de N-VA een akkoord in de weg staat. "Als men werkelijk gelooft dat men een fantastisch akkoord kan maken zonder de N-VA, dan moet men dat doen. Als men mij zegt dat het makkelijker gaat als ik opzij ga, dan ga ik opzij. Als die hervormingen die nodig zijn er maar komen."

Meer over Bart De Wever